De stad van het 'witte goud'

06-11-2021

"Fiera del tartufo"

Alba, een stad in het zuiden van de Italiaanse regio Piemonte. Met iets meer dan 30.000 inwoners slechts een speldenprikje op de landkaart van Italië. Zo'n klein stipje op de kaart zegt vaak niets, integendeel, tijdens de 'Fiera del Tartufo" is groots genieten in Alba.

In de herfst heerst er in Alba een gezellige drukte rondom het plein van Magdalena, de "Cortille della Maddalena". Want dan vindt er de witte truffelbeurs plaats. Dit evenement trekt jaarlijks niet alleen vele toeristen. Ook de Italianen zelf zijn dol op dit evrnement en het wite goud. Al vele jaren organiseert Alba deze beurs: de "fiera del tartufo".

Denk maar niet dat de beurs een dag, of een weekend duurt. Nee, van begin oktober tot eind november is het elk weekend feest in Alba. Dan vindt de fiera internationale tartufo bianco d'Alba plaats. Dit jaar is dat van 5 oktober tot 24 november en alweer voor de 89e keer.

Gastvrij logeren

Wij hebben besloten om, op een half uurtje rijden van Alba, te logeren op een bijzonder charmante Agriturismo. Een aanrader voor wie een beetje luxe, ruimte en rust waardeert. Op dit goed onderhouden landgoed tref je een wijngaard met Barbera druiven, fruitbomen en een zwembad van ongeveer 10x20meter en slechts 2 2-kamer appartementen. Mede door de hartelijkheid en de service van Giacinto en Cesarina ontbreekt het je hier werkelijk aan niets! 

Borden langs de kant van de weg duiden erop dat we in de buurt komen, maar als we in Alba arriveren houden de aanwijzingen naar de truffelbeurs, of een ruime parkeer locatie er mee op. Gelukkig, als geroutineerde 'virtueel' reiziger, weet ik de auto binnen luttele minuten in hartje Alba in de parkeergarage te parkeren. Voila.

Op zoek naar het witte goud

Vanaf de Piazza San Paolo is het slechts een paar minuten lopen naar de beurs en met de vele winkeltjes die we passeren in de Via Vittorio Emanuele, vinden we dat geen straf. Rond half elf arriveren we bij de ingang van fiera waar de truffelgeur ons tegemoet komt. Eenmaal binnen weet je niet wat je ziet én vooral ruikt. Het is even wennen kan ik je verklappen.

De sfeer is relaxed en gezellig. Wij kijken onze ogen uit. Van de witte truffel, uiteraard, regionale wijnen, tot antipastis, kazen en diverse bijzondere producten. 

De standhouders hebben hun delicatesse onder glazen stolpjes, of in plastic bakjes verpakt, alwaar ze liggen te wachten op hun nieuwe eigenaren. Het is kijken, kijken en nog eens kijken geblazen. En ruiken en ruiken, we krijgen er trek van. Even later zijn we voor meer dan een paar stuivers de trotse eigenaren van ongeveer 50gram tartuffo bianco. Onze missie is geslaagd. 

Nagenieten in de omgeving

Blijf vooral nog een paar dagen langer om te ontdekken wat deze streek zo uniek maakt. Ga op bezoek bij één van de vele wijnhuizen, of boek een ééndaagse 'wijndegustatie'.  Een bezoek aan Barolo mag uiteraard niet ontbreken. Het is er weliswaar toeristisch, maar toch blijft het een pittoresk plaatsje waar het heerlijk slenteren is door de smalle straatjes. Bezoek het Museo del Vino a Barolo, of een enoteca en strijk tenslotte neer op één van de terrasjes en geniet van een goed glas wijn. En als de zon dan achter de wijnstokken verdwijnt, rij dat weer in de richting van Alba en las nog een extra stop in bij La Morra om van het wijdse uitzcht te genieten. Het plaatsje La Morra is overigens zeker een bezoekje waard.

Nog een aanrader, ten Noordwesten van Alba. Daar ligt het plaatsje Guarene.  Meer dan een gehucht is het niet. Maar oh wat is het hier mooi. Hier heb je prachtig uitzicht, richting de Langhe én richting de Roero. Je treft er een burcht waar je prinsheerlijk kan overnacht. En ja prinsen en beroemdheden overnachten hier ook. En waar je in stijl (Michelinster) luncht of dineert. En zoek je iets dat minder 'chic' is, maar met een op-en-top Italiaanse beleving? Reserveer dan een tafel bij Maurizio en AnnaLisa, van "Mira Langhe", in hun restaurant aan het raam. De traditionele Piemontese lunch op zaterdag- en zondagmiddag is beslist een aanrader. De rest van de middag raad ik aan een uiltje te knappen.

Buon Viaggio!


Nuttige links

Interesse in meer informatie over de truffelbeurs? Bezoek dan deze website fieradeltartufo

Of kijk op deze facebook pagina tartufobiancoalba