Deze Dolomieten klassiekers mag je niet missen!

13-09-2022

Deze zomer reisde ik door het Noord-Oosten van Zuid-Tirol in Italië, waar ik de ongerepte natuur in het Hoch Pustertal ontdekte. Terwijl ik in een, uit hout opgetrokken appartement met hotel-service verbleef, verrast het me ook over de ligging.  

Want ik ontdek dat dit hotel heel erg centraal ligt, voor wie de créme de la créme in de Dolomieten wil beleven. Op slechts enkele kilometers tref je daar vijf absolute klassiekers aan. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje.

Dit zijn de 5 absolute Dolomieten klassiekers in het Pustertal:

1. De "Drei Zinnen": Het UNESCO werelderfgoed

De Drei Zinnen liggen in het oosten van Zuid-Tirol en is UNESCO Werelderfgoed. Ze behoren tot de beroemdste toppen in het Alpengebied en trekken menig wandel liefhebber aan.  Bekijk ze van een afstand, vanuit de lucht, wandel ernaartoe, loop eromheen, of beklim ze. Ze zijn uniek en mooi om van alle kanten naar te kijken. In het midden van het indrukwekkende Trias ligt de Great Pinnacle met een hoogte van 2.999 meter. De roep van de Drei Zinnen trekt elk jaar talloze bezoekers, die een onvergetelijke en indrukwekkende indruk willen ervaren.

Om de magie van dit driemanschap van dichtbij te kunnen zien, leidt een tolweg in de zomer via Misurina naar de Auronzo-hut op 2.320 meter. Maar wees niet verbaast als je in het hoogseizoen en vooral in Augustus, in de file beland, onderweg naar de parkeerplaats. Want deze optie om de Drei Zinnen van dichtbij te bezoeken is ongetwijfeld de meest comfortabele. Andere mogelijkheden om ze van dichtbij te beleven zijn:

  • Vanaf Fischleintal in Sesto (duur 7-8 uur). Langs de daleindhut, Zsigmondyhütte en Büllelejochhütte en terug door het Altensteintal
  •  Vanaf het Innerfeldtal bij San Candido (duur 5 - 6 uur). Deze wandeling is minder bekend en leidt vanaf de Dreischusterhütte in het Innerfeldtal naar de Toblinger Knoten, over het pad 105.
  • Vanuit de grotsteenvallei in Dobbiaco (6 uur). Voor de geoefende wandelaar, met zo'n 1.000 hoogtemeters. De start van deze wandeling ligt bij de parkeerplaats van de 3-Zinnen-Blick, op ongeveer 7 km van Dobbiaco. Hier heb je al een prachtig uitzicht heb op de noordelijke muren van de 3 toppen.


© Fons van Rooijen
© Fons van Rooijen

2. Het uitzicht op de "Drei Zinnen": Glurend door het sleutelgat

Wie slechts een korte glimp van het imposante trio wil opvangen, kan dat doen op ongeveer 7 km van Dobbiaco, in het Höhlensteintal bij Landro. Een houten platform geeft de kijkrichting aan, en een gratis telescoop is beschikbaar. Bij helder zicht zijn de noordwanden van de "Drei Zinnen" ook met het blote oog te zien.

3. De Fischlein-vallei: een idylle op een ansichtkaart in Sexten

Het dal vertakt zich bij Moos, vlakbij Innichen, en is slechts 4,5 km lang, maar elke meter ervan is gevuld met landschappelijk schoon. Van het panorama krijg je geen genoeg. Dus het kan gebeuren dat je iets langer nodig hebt voor de wandeling. Hier vandaan lopen meerdere routes naar de Drei Zinnen. Wil je het startpunt van je wandeling in dit dal bereiken met de auto, zorg dan dat je van 10.7 tot 10.9 vroeg arriveert (vóór 09.00 uur) of in de namiddag, in verbant met beperkte parkeergelegenheid. 

Ook in de winter behoort het Fischleintal tot één van de mooiste dalen voor (sneeuwschoen)wandelaars en langlaufers.

4. De Prato Weide: Zo dicht bij de hemel

De hooggelegen alpenweide in het natuurpark Fanes-Sennes-Prags ligt op 2.000 m hoogte en biedt prachtige vergezichten. De Hochalm is niet alleen een uitnodigende plek om te wandelen, maar ook om te mountainbiken. Als je naar de Dürrenstein of naar de Strudelköpfe wandelt, kan je je, op een heldere dag, vergapen aan de imposante "Drei Zinnen".

Lees meer over ons Bike avontuur naar de Prato Weide.

5. De Pragser Wildsee: het beroemdste meer in de Alpen

Het is een van de mooiste Dolomietenmeren en in elk jaargetijde een echte blikvanger. Wij raden je aan de Pragser Wildsee buiten het hoogseizoen te bezoeken, zodat je deze unieke plek in alle rust kunt bekijken.

Vergeet de tijd en ontspan

Voor deze reportage verbleef ik in een appartement (met hotel service!) bij biohotel Hirben Naturlaub. Een ideale uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen, gasten met honden en wandel- fiets en natuurliefhebbers, midden in het Hoch Pustertal. In slechts luttele kilometers reis je naar de vijf Dolomieten klassiekers. Een interessant voordeel als je tijdens je verblijf niet al te veel meer wilt reizen. Ook interessant om te weten, is dat Fabian, de wandel- en mountainbike gids, van Hirben Naturlaub, elke week wandel- en fietstochten organiseert.

NUTTIGE TIPS

  • Reserveren: Voor de beste prijzen reserveer je via de eigen website van Hirben Naturlaub. Wil je reviews lezen, kijk dan eens op Booking.com.
  • Mobilcard: bij de receptie is een 3- of 7-dagen kaart verkrijgbaar (€ 23,00 / € 28,00 p.p.), waarmee het openbaar vervoer in heel Zuid-Tirol gratis is.


ANDERE AANBEVOLEN ARTIKELEN

Ben je op zoek naar aktieve mogelijheden in het Pustertal? Lees dan dit blog.

Zoek je een hotel in het hart van de Dolomieten? Lees dan dit blog.

Verblijf je liever in een appartement met hotelservice? Lees dan dit blog.