Als het zomerseizoen haar deuren opent...

14-06-2022

Aktief  in juni 

Wil je net als ik ook graag genieten van de rust om je heen, zonder overvolle liften, wandelpaden of propvolle bergrestaurants? Lees dan gauw verder, want in dit blog neem ik je mee naar het hart van de Dolomieten, waar het seizoen al begin juni start.

Dankzij een initiatief van één van de hotels in Selva di Val Gardena, kan je hier vanaf begin juni al genieten van je vakantie. Met de 'all-in service', die je hier boekt, gaan er deuren voor je open. Er is een gratis shuttle service om je naar het begin van een wandeltocht te brengen. Er zijn e-mountainbikes beschikbaar en er staat een team van eigen, lokale berggidsen voor je klaar, inclusief een wekelijks wisselend weekprogramma. Mijn man en ik nemen, aan het begin van dit seizoen, de proef op de som. 


Het gemak van een all-in service

Bij de ingang van het hotel bekijken we het weekprogramma

Voor vanochtend staat een wandeling door Vallunga op het programma. Deze vijf kilometer lange route met een geringe stijging en daling (beiden 200m) duurt ongeveer twee en een half uur. De beste tijd voor deze wandeling is van juni tot en met oktober. 

Voor de liefhebbers zijn er wandelstokken of een rugzakje te leen bij de receptie. Vervolgens brengt het shuttle busje ons naar de parkeerplaats (betaald parkeren) naast de berghut La Ciajota, waar we onze wandeling beginnen.

In deze vallei is het decor om ons heen erg indrukwekkend

Deze wandeling is ideaal om je vakantie mee te beginnen. Om rustig te acclimatiseren. Of voor gezinnen met kinderen, vanwege de geringe hoogtemeters. In deze vallei is het decor om ons heen erg indrukwekkend. De hoge steile wanden in dit dal trekken niet voor niets ook vele beoefenaars van het "klettersteigen" aan.

Grandioze panorama's

De volgende ochtend ontmoet ik één van de andere gidsen in de lobby. Hij vertelt mij dat hij, op verzoek van enkele hotelgasten, een e-mountainbike tocht naar de Alpe di Siusi begeleid. Oh wat een fantastische bestemming de Seiseralm. Ik vraag de gids om informatie over de tocht, omdat wij in ons eigen tempo naar de Seiseralm willen fietsen. Deze alpenweide heb ik een keer eerder in de winter bezocht en toen vond ik de uitzichten mega indrukwekkend. Gegarandeerd dat we vandaag de tijd willen nemen voor dit uniek stukje natuur in de Dolomieten.

Té mooi om niet te fotograferen

De panorama's over het dal, of in de richting van de Sella Ronda en in het bijzonder het uitzicht op de wereldberoemde Sassolungo en de Sassopiatto zijn stuk voor stuk de moeite waard om even af te stappen en dit natuurschoon te bewonderen. En té mooi om niet te fotograferen.

De route is eenvoudig te vinden op de "hike and bike map" 

De route is eenvoudig te vinden op de "hike and bike map" die we van het hotel meekrijgen, maar voor alle zekerheid omcirkelt de gids voor ons de route. Het is een blauwe route, met de nummers 30B en 30 (heen en terug 30km).


Allereerst fietsen we behoorlijk bergopwaarts naar Monte Pana. De dorpjes in het dal worden als maar kleiner en kleiner. De uitzichten steeds indrukwekkender. Als we de Alpe di Siusi bereiken (de hoogst gelegen alpenweide van Europa!) wordt het pad glooiender en even later arriveren we bij een kruising vlakbij Hotel Saltria. 

Hier wordt je getrakteerd op lekker eten én op een waanzinnig uitzicht 

Wij fietsen nog even verder en na een paar minuten parkeren we de fietsen bij het terras van het knusse restaurant Rauchhuette. Hier wordt je getrakteerd op lekker eten én op een waanzinnig uitzicht op de Sassolungo en de Sassopiatto.

Voor onze eerste kennismaking op een e-MTB in de bergen vinden we het, na de lunch, een prima idee om richting het hotel terug te fietsen. Het eerste stuk vanaf de Rauchhütte naar de kruising bij Saltria is zo mooi geasfalteerd, dat ik even de snelheid naar beneden test. Met een paar mooie haarspeltbochten en geen tegenliggers beleef ik voor heel even een 'Tour de France' momentje. De stijgende grind en geasfalteerde paden beleven we nu andersom en in no-time arriveren we weer in Selva. Haha! Terug bij het hotel ploffen we neer op het zonnige terras en trakteren we onszelf op een prosecco!

Ontspannen en charmante atmosfeer

zwembad Hotel Granbaita
zwembad Hotel Granbaita

Voor dit avontuur verbleven we in het 5* hotel en gourmet restaurant Hotel Granbaita, in het hart van de Dolomieten, in Selva di Val Gardena. Met de vroege opening in het seizoen inclusief de all-inservice biedt dit hotel een uniek concept voor aktieve levensgenieters die vroeg in het seizoen van hun vakantie willen genieten. 


Beleef zelf de Dolomieten

Door het hotel aanbevolen wandeltochten vind je hier. Eén van hun favoriete tochten leidt naar het mysterieuze "Lech de Ciampedel", een jadegroen meer dat aan het begin van de zomer als uit het niets opduikt in het ongerepte Vallunga. Na een paar weken sijpelt het water weer weg in de bodem en blijven weideland en zomerbloemen achter. Enkele andere mooie wandeling in de omgeving van Selva di Val Gardena worden hier beschreven. Door het hotel aanbevolen fiets tours vind je hier

Tot mijn favoriete fietstochten behoren onder andere: fietsen door het Val Gardena, fietsen naar de Alpe di Siusi, of de speciale Sella Ronda bike day, waar iedereen op een racefiets, e-bike of MTB welkom is! Dit event wordt twee keer per jaar gehouden, in juni en september. Dit jaar kan je nog deelnemen op zaterdag 17 september. Ik ga serieus trainen voor volgend jaar!

Heb je zin gekregen om de Dolomieten te verkennen en je te laten verwennen in dit luxe hotel? Klik dan hier voor de diverse arrangementen. Qua bereikbaarheid en de ligging vind je op deze pagina alle informatie.


Meer informatie over Val Gardena vind je op deze site: Val-Gardena. En op deze site  kan je zelfs doorklikken naar de regiosite van Alto Adige. Die als enige in het Nederlands is!